Echoscopie

Bij echoscopie wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven in een frequentie die buiten ons (en de baby’s) gehoor liggen, ook wel ultrageluid genaamd. De inwendige organen en botten weerkaatsen dit geluid. Het terugkerende geluid wordt opgevangen en wordt omgezet tot een beeld op de monitor. Op deze manier kunnen de organen en andere structuren van je kindje worden onderzocht.

We onderscheiden echo’s in medische echo’s en echo’s op eigen verzoek.
De eerste worden door de verloskundige, de huisarts of de gynaecoloog aangevraagd. De tweede categorie kun je zelf kiezen en staan bekend als de zogenaamde pretecho’s.

Het is belangrijk om te weten en je te realiseren dat bovenstaand onderscheid ook terugkomt in het onderzoek zelf. Bij de medische echo’s, zoals de 20-weken echo, staan de medische bevindingen voorop. Bij de pretecho gaat de aandacht uit naar jezelf en naar leuke beelden van je kindje.
Bij de medische echo mag je 2 personen meenemen. Realiseer je dat bij de 20 weken echo soms ‘slecht nieuws’ gebracht wordt. Indien kinderen bij dit onderzoek aanwezig zijn kan dit voor hen en jullie vervelend zijn. Bij de echo’s op eigen verzoek biedt onze ruimte plaats aan maximaal 4 personen.