20-weken-echo

Vroege echo en termijnecho

Met de vroege echo willen we vaststellen of:

  • de zwangerschap zich in de baarmoeder bevind.
  • de zwangerschap intact is en er hartactie aanwezig is.
  • het een eenling- of meerlingzwangerschap betreft.

Met de termijnecho willen we vaststellen of:

  • de zwangerschapsduur juist is. Bij een termijn tussen de 10 en 13 weken kunnen we door middel van metingen van het kindje een goede berekening maken van de termijn en de uitgerekende datum vaststellen.

De eerste echo krijg je tijdens de eerste controle. Deze vindt plaats bij 8 weken. Deze echo maken we meestal inwendig omdat de baarmoeder nog erg klein is en we hem met een uitwendige echo vaak niet goed in beeld kunnen krijgen. Een inwendige echo is veilig en niet pijnlijk. Heb je bezwaar tegen een inwendige echo of vind je dit vervelend? Geef dit dan aan. Dan proberen we een echo via de buik te maken. Het is dan belangrijk dat je blaas vol is. Wij adviseren 1 uur voor de echo niet meer te gaan plassen.

Bij deze eerste echo kijken we of het hartje van jullie baby klopt en of je in verwachting bent van één of meerdere kindjes. We kunnen nog geen uitspraak doen over de precieze uitgerekende datum. Dat kan pas bij 10 weken zwangerschap, dan maken we een  termijnecho. Je kunt er ook voor kiezen om alleen de termijnecho te laten doen.

Welke periode
De meest betrouwbare tijd om de termijnecho te maken is tussen de 10 en 12+6 weken zwangerschap. Rond die tijd is het kindje echt herkenbaar en zijn structuren zoals de ruggengraat en ledematen goed te zien.
Soms wordt er voor gekozen eerder dan bovengenoemde termijn een echo te maken, bijvoorbeeld als er sprake is van bloedverlies of als je voor deze zwangerschap een miskraam hebt gehad. Deze moet dan wel herhaald worden om de termijn alsnog goed vast te stellen.

Gelukkig is een termijnecho (vroege echo) meestal een mooie ervaring. Je ziet de eerste beelden van je kind. Toch is het goed er van tevoren bij stil te staan dat soms niet alles in orde is, zoals bij een miskraam. De vroege echo en termijnecho zijn in principe niet bedoeld om afwijkingen op te sporen. Toch kan het zijn dat we bij het doen van het onderzoek bijzonderheden ontdekken. Wij informeren je hier dan meteen over.

Neem contact op

Vul onderstaande gegevens in dan nemen wij z.s.m. contact met je op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken