20-weken-echo

Vroege echo en termijnecho

Met de vroege echo willen we vaststellen of:

  • de zwangerschap zich in de baarmoeder bevind.
  • de zwangerschap intact is en er hartactie aanwezig is.
  • het een eenling- of meerlingzwangerschap betreft.

Met de termijnecho willen we vaststellen of:

  • de zwangerschapsduur juist is. Bij een termijn tussen de 10 en 13 weken kunnen we door middel van metingen van het kindje een goede berekening maken van de termijn en de uitgerekende datum vaststellen.

Welke periode
De meest betrouwbare tijd om de termijnecho te maken is tussen de 10 en 12+6 weken zwangerschap. Rond die tijd is het kindje echt herkenbaar en zijn structuren zoals de ruggengraat en ledematen goed te zien.
Soms wordt er voor gekozen eerder dan bovengenoemde termijn een echo te maken, bijvoorbeeld als er sprake is van bloedverlies of als je voor deze zwangerschap een miskraam hebt gehad. Deze moet dan wel herhaald worden om de termijn alsnog goed vast te stellen.

Abdominaal (via de buik)/ vaginaal (via de schede)
In eerste instantie zullen we proberen de echo uitwendig via je buik te maken. Maar niet altijd krijgen we op die manier een goed beeld. De zwangerschap bevindt zich vaak nog laag in het kleine bekken, achter het schaambeen. Hierdoor kan in sommige gevallen een vaginale echo nodig zijn. De afstand van de probe (echo) tot de baarmoeder is dan kleiner en daardoor krijg je vaak een scherper beeld.

Gelukkig is een termijnecho (vroege echo) meestal een mooie ervaring. Je ziet de eerste beelden van je kind. Toch is het goed er van tevoren bij stil te staan dat soms niet alles in orde is, zoals bij een miskraam. De vroege echo en termijnecho zijn in principe niet bedoeld om afwijkingen op te sporen. Toch kan het zijn dat we bij het doen van het onderzoek bijzonderheden ontdekken. Wij informeren je hier dan meteen over.

Wij willen graag al vroeg in de zwangerschap weten of het hartje van jullie kindje klopt, daarom wordt bij de eerste afspraak tussen de 7 en 8 weken al een echo gemaakt door de verloskundige die de controle doet.

Neem contact op

Vul onderstaande gegevens in dan nemen wij z.s.m. contact met je op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken