specifieke-diagnose-echo

20 weken echo

De 20 weken echo wordt officieel structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd. Bij deze echo wordt gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind. Hierbij kunnen lichamelijke afwijkingen worden gezien. Verder wordt gekeken of het kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is. Ook de plaats van de placenta (moederkoek) in de baarmoeder wordt bekek

De 20 weken echo is geen garantie op een gezond kind. Niet alle afwijkingen kunnen worden gezien door middel van echoscopie.
Sommige afwijkingen zijn te klein of te onduidelijk om te zien op een echo. Andere zijn pas zichtbaar na de geboorte.
Het is afhankelijk van de afwijking hoe groot de kans is dat een aangeboren afwijkingen ontdekt wordt.

Bij een zwangerschapsduur van 18-22 weken is het mogelijk om met behulp van een uitwendige echo de organen van het kind te beoordelen en eventuele afwijkingen op te sporen. Het SEO dient bij voorkeur plaats te vinden in de 19e week van de zwangerschap.

De 20 weken echo kan jullie geruststellen over de gezondheid van jullie kindje. Maar het kan jullie juist ook ongerust maken en voor moeilijke keuzes stellen. Jullie bepalen zelf of jullie de onderzoeken willen en of je bij een ongunstige uitslag nog verder onderzoek wilt laten doen. Je kunt op elk moment stoppen met het onderzoek.
De 20 weken echo is een medisch onderzoek. Alles wat de echoscopiste waarneemt zal ze aan jullie vertellen. Het bepalen van het geslacht is niet het doel van de echo, maar wel onderdeel van het onderzoek. Als de echoscopiste het geslacht kan zien, zal zij dit alleen op jullie verzoek vertellen.

Het onderzoek duurt 30-45 minuten.
Soms is het niet mogelijk de organen goed te bekijken, de echo zal dan herhaald worden.

De uitslag
De uitslag wordt direct na het onderzoek met je besproken. Indien er bij het echoscopisch onderzoek een afwijking wordt gezien of er twijfel bestaat, zal je doorverwezen worden naar een centrum voor prenatale diagnostiek in de regio zuidoost Nederland waar verder onderzoek plaatsvindt. In een aantal gevallen zal blijken dat er toch niets aan de hand is.

20 weken echo; wel of niet?
De 20 weken echo is bedoeld voor zwangeren die geen verhoogd risico hebben op een kind met een aangeboren aandoening. Zwangeren die wel een verhoogd risico hebben (bijvoorbeeld doordat er sprake is van een bepaalde erfelijke aandoening in de familie), worden geadviseerd om de echo te laten maken op medische indicatie in het MUMC+, het zogenaamde GUO onderzoek.

Met echoscopisch onderzoek bij 20 weken is een groot deel van de afwijkingen op te sporen. Het is dus nooit mogelijk om de garantie te krijgen op een gezond kind.

De meeste ouders kiezen voor een 20 weken echo ter geruststelling. Meestal gebeurt dit ook, maar als er wel een afwijking wordt gevonden komen ouders soms, afhankelijk van de ernst van de aandoening, voor de moeilijke keuze te staan om de zwangerschap al dan niet af te breken. Het kan de aanstaande ouders echter ook de kans geven zich voor te bereiden op de komst van een kind met een aandoening. Er kan dan voor de juiste opvang gezorgd worden.
Kortom, het is belangrijk dat jullie van tevoren voorbereidt zijn op het echo onderzoek en het mogelijke vervolg daarop. Veel aanstaande ouders ervaren het vervolgtraject na het vaststellen van een aandoening als fysiek en psychisch belastend.

Neem contact op

Vul onderstaande gegevens in dan nemen wij z.s.m. contact met je op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken